Blog..... Tak dapat bawa kamu ke syurga.. Tapi mungkin dengan perkongsian yang baik,sebarkan ilmu yang bermanfaat akan menjadi saham PAHALA dan menggapai Redha-Nya... In Sha Allah

Usah ‘sampahkan’ permikiranmu

 Seorang guru sedang berjalan-jalan dengan pelajarnya di kawasan pasar. Mereka melihat seorang pemuda menarik lembu dengan talinya. Guru tersebut menyuruh pemuda tersebut berhenti seketika supaya pelajarnya boleh berkumpul dan melihat dengan lebih dekat. “Ok, hari ini cikgu nak mengajarkan kamu sesuatu” ….

“Beritahu cikgu,siapa yang terikat kepada siapa”? Lembu tersebut terikat pada pemuda itu atau pemuda itu terikat kepada lembu itu?

Tanpa ragu-ragu, pelajar tersebut menjawab “Sudah tentulah lembu tersebut yang terikat dengan pemuda itu”.Sebab pemuda itu kan tuannya dan dia yang memegang tali tersebut.Lembu tersebut perlu mengikutnya ke mana sahaja dia pergi.Pemuda itu tuannya manakala lembu itulah hambanya”.

“Ok, sekarang lihat betul-betul”. Kata guru tersebut sambil mengeluarkan gunting daripada begnya seraya memotong tali tersebut.Lembu itu lari dari tuannya dan tuannya mengejar lembu tersebut. “Tengok apa yang berlaku”, kata guru tersebut.

“Siapa tuannya sekarang”. Nampaknya lembu itu tak berminat langsung dengan pemuda tersebut, malah cuba lari dari pemuda tersebut.

Pengajaran: Begitu juga yang berlaku dengan permikiran kita. Seperti lembu, semua perkara yang ‘ntah ape-ape’ yang kita fokuskan  sebenarnya tak berminat pun dengan kita, kita yang berminat kepada perkara tersebut. Malangnya, kita hendakkan semua benda berada di bawah kawalan kita. Di saat kita hilang minat terhadap ‘sampah’ yang memenuhi kepala kita dan menyedari ketidakbergunaannya, ia akan mula menghilang. Seperti lembu, ia akan melepaskan diri dan ghaib.


Share on Google Plus

About Alia Basirah WM

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment