Blog..... Tak dapat bawa kamu ke syurga.. Tapi mungkin dengan perkongsian yang baik,sebarkan ilmu yang bermanfaat akan menjadi saham PAHALA dan menggapai Redha-Nya... In Sha Allah

Kerana akhirnya kita ini seorang musafir

 Musafir kali ini......Walaupun mungkin sekejap, namun aku sangat berharap agar Allah memberikanku kekuatan untuk aku menghargai musafir kali ini. Musafir adalah satu rantaian doa yang dimakbulkan jika kita berjaya memanfaatkannya. Musafir juga adalah ‘tapak pelupusan masa terbuang’ jika kita gagal menguruskannya. Boleh jadi musafir akan menjadi satu perjalanan yang diberkati jika ia diiringi dengan zikir, selawat, istighfar dan doa. Akan tetapi, ada kalanya kita terlalai dek asyik melihat dunia sekeliling. Melihatkan reaksi manusia yang pelbagai wataknya, sifatnya dan keperibadiannya. Yang mewarnai hidup di dunia. Tetapi hakikatnya itulah hiasan yang bersifat sementara. 

Ketahuilah, sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan senda gurau dan perhiasan [Al-Hadid:20]

Maka janganlah sekali-kali kamu terpedaya oleh kehidupan dunia [Luqman;33]
Justeru, pandangan yang dinikmati di kala musafir itu biarlah dilihat dengan mata hati. Agar kita lebih beringat. Bahawa kita ini hamba yang sentiasa bergerak menuju Tuhannya…Itulah kita, musafir kelana di dunia sementara bergerak menuju alam ukhrawi yang kekal abadi.

#Muhasabah
Share on Google Plus

About Alia Basirah WM

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment