Blog..... Tak dapat bawa kamu ke syurga.. Tapi mungkin dengan perkongsian yang baik,sebarkan ilmu yang bermanfaat akan menjadi saham PAHALA dan menggapai Redha-Nya... In Sha Allah

Pengorbanan memerlukan keberanian

Suatu hari seorang lelaki telah tersesat di padang pasir yang luas. Dia hampir mati kehausan. Tetapi dia memaksa diri  untuk terus berjalan sehingga sampai ke satu pondok kosong yang terbiar. Pondok itu kelihatan sangat usang sekali. Tingkapnya tiada dan dinding mula mereput dek kepanasan yang membahang. Ketika menjengah ke dalam dia ternampak pam air yang sudah berkarat. Dengan kudrat yang berbaki, terus dia meluru ke pam air tersebut dan mengepamnya. Malangnya, sudah puas dia mengepam, tiada setitik air pun yang keluar dari perigi tersebut.

Kemudian dia terperasan bahawa terdapat jag kecil dengan gabus di atasnya berhampiran pam itu. Di luar jag itu tertulis, kamu harus isikan pam itu dengan air, “kemudian penuhkan balik jag itu sebelum kamu pergi”. Apabila dia membuka gabus tersebut, dia terkejut kerana  air penuh  di dalam jag itu.
“Patut ke aku membuang air ini kembali ke dalam pam? Macam mane kalau ianya tak berfungsi? Kalau tak semua air ini akan hilang dan aku pasti akan mati kehausan.Apatah lagi membuang air ke dalam pam berkarat berdasarkan arahan yang langsung tak masuk akal.Fuh”

Walaubagaimanapun, nalurinya mendesak untuk dia mengikut pesanan itu. Kemudian, dengan yakinnya dia  membuang semua air di dalam jag ke dalam pam tersebut dan mengepamnya dengan sekuat mungkin. Teka apa yang berlaku? Semua air memancut keluar. Akhirnya dia boleh menikmati sehingga hilang dahaganya. Akhirnya dia mengisi kembali air di dalam jag tersebut lalu menutupnya. Dia kemudian menambah sedikit nota pada kertas tersebut dengan menulis, “Percayalah, ia memang berkesan. Kamu harus memberikan kesemuanya sebelum menikmati apa yang kamu inginkan.”
 
Moral:Pengorbanan memerlukan keberanian, Apabila kita belajar memberi, Tuhan akan memberi kemampuan untuk kita memberi lebih banyak

Diterjemahkah dari artikel facebook Learning of The Day

Semoga bermanfaat.Angkat ibu jari tangan.


Share on Google Plus

About Alia Basirah WM

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment