Blog..... Tak dapat bawa kamu ke syurga.. Tapi mungkin dengan perkongsian yang baik,sebarkan ilmu yang bermanfaat akan menjadi saham PAHALA dan menggapai Redha-Nya... In Sha Allah

Reformasi radikal pendidikan


 http://www.sinarharian.com.my/kolumnis/reformasi-radikal-pendidikan-1.508132

Ulasan saya:

Kebanyakkan pemikir pendidikan terutamanya kaum lelaki banyak memfokuskan kepada perubahan sistem untuk membuat transformasi dalam pendidikan. Namun bagi saya, ianya agak kurang berkesan kerana asas utama  dalam melaksanakan transformasi dalam suatu sistem ialah kefahaman. Contohnya isu sekolah vernakular. Kita sedia maklum bahawa sekolah vernakular adalah racun yang merosakkan perpaduan kaum. Antara solusi yang pernah dilaksanakan oleh kerajaan ialah menubuhkan sekolah wawasan. Tetapi selepas beberapa tahun, penubuhan sekolah tersebut tidak memberikan impak yang signifikan terhadap perpaduan kaum. Tidak berjaya!!! Membuat perubahan pada sistem secara besar-besaran tanpa menyuntik kefahaman kepada pendidik tentang keburukan sekolah vernakular adalah sesuatu yang membazir. Pada era baru ini, kefahaman itu boleh diterapkan kepada bakal-bakal guru khususnya supaya mereka lebih kreatif untuk mencari solusi bagi isu ini kerana merekalah yang akan menjadi golongan pelaksana dalam sistem pendidikan.Cohtohnya membantu mereka untuk berfikir bagaimana untuk merencana program yang merapatkan hubungan baik antara kaum supaya pelajar sekolah vernakular SJKC dan SJKT masih bergaul dengan pelajar sekolah kebangsaan. Idea-idea kecil inilah yang sepatutnya diperhebatkan supaya sistem pendidikan kita tidak melahirkan rasism ataupun perkauman.

Reformasi radikal pendidikan
Share on Google Plus

About Alia Basirah WM

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment